Lag din egen meisebolle

SAMSUNG CSC

Vinteren er over oss og mange fugler sliter med å finne nok næringsrik mat til å holde seg gjennom vinteren. Her er en gjesteoppskrift fra min kollega Isabella Faye på en vegansk meisebolle som du enkelt kan lage og henge ut til fuglene.

SAMSUNG CSCDu trenger (til ca. 3 meiseboller):

 • 250 g delfiafett
 • Ca. 100 g havregryn
 • Ca. 100 g solsikkekjerner uten skall
 • 1 liten neve hakkede peanøtter (uten salt!) eller fuglenøtter (hakket)
 • Knuste hasselnøtter og hakkede mandler
 • Rosiner
 • Ev. linfrø, sesamfrø, brødsmuler
 • Tilsett ca. 100 g hvetemel når du lager figurer
 • Sløyfebånd eller hyssing
 • Former

Du kan bruke pepperkakeformer, en halv kokosnøtt, en blomsterpotte, et yoghurtbeger eller melke/juicekartonger. Da heller du blandingen i kartongen med en bånd eller hyssing gjennom hele blandingen. Når alt er stivt, river du bare av kartongen og så er det klart til opphenging i et tre for eksempel. Et annet alternativ er å skjære vinduer på sidene og trekke en pinne gjennom slik at fuglene kan sitte på. Man kan prøve seg litt fram og være kreativ.

Fremgangsmåte:

Smelt delfiafett i en kjele på lav – middels varme. Ha resten av ingrediensene i en bolle og rør inn fettet når det er smeltet. La blandingen stå til den er kjølt litt ned og fettet har begynt å sette seg. Legg så pepperkakeformene på bakepapir på et flat underlag og putt noe av blandingen i formen. Legg bånd eller hyssing i (helst i en krøll) slik at den sitter godt etterpå. Full på med mer blanding til formen er full. Det samme gjør jeg med kokosnøtten. Legg formene i fryseren. Etter 2-3 timer skal alt være stiv nok. Så trenger man bare fjerne pepperkakeformene og ferdig er meisebollene. Bruker du ikke alle med en gang, kan de oppbevares i kjøleskapet.

Det er selvsagt også mulig å lage ”tradisjonelle” meiseboller i kuleform med et nett rundt. Uansett formen, så er slike hjemmelagde boller veldig populære hos fuglene. Det har blitt gjort en undersøkelse der man har hengt opp mange forskjellige typer meiseboller kjøpt i butikken og en som var hjemmelaget. Sist nevnte ble suveren vinner med flest fuglebesøk. Fordelen med disse er også at man kan velge ingredienser som er bra for fuglene og gir variasjon i kostholdet. Ornitologer sier blant annet at fettet i fabrikkbollene ofte er harskt. Bruk gjerne derfor den lille tiden det tar og lag dine egne meiseboller. Ikke bare blir fuglene glade, det er også veldig gøy. Lager du figurer er de samtidig en fin pynt i hagen.

SAMSUNG CSC

10 thoughts on “Lag din egen meisebolle

 1. Geniaaalt :) Mamma pleier å gjøre dette. Hadde en diger meisebolle oppe i fjor, men ingen ville ha! :( Kan ha noe å gjøre med de 3 kattene som satt i vinduskarmen og fulgte med, men allikevel… litt skuffa over fuglene som ikke ville ha maten min.

 2. Tilbaketråkk: Hvordan hjelpe fuglene i vinterhalvåret | NOAH - for dyrs rettigheter

 3. Tilbaketråkk: Hvordan hjelpe fuglene i vinterhalvåret – NOAH – for dyrs rettigheter

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s